Here you can find events organised to further the ATM, such as workshops or open datasprints. We also show other events where the ATM is present.

  • za
    14
    dec
    2024
    zo
    31
    aug
    2025
    Amsterdam Museum - Amstel 51 - Amsterdam

    Het Amsterdam Museum organiseert in het kader van de 750ste verjaardag van Amsterdam de tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam - een ode.

    In deze tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan  het Amsterdam Diaries-project van Marleen Rensen van de UvA en  aan de Amsterdam Diaries Time Machine.

    In maart '24 deed het Museum een oproep aan iedereen om een ode aan een Amsterdamse vrouw te schrijven. Deze odes zijn verzameld, vormen de basis van de tentoonstelling.  Lees ook de Ode van Margreet Rensen aan Toby Vos op de website van het Amsterdam Museum. Toby Vos is een van de vijf vrouwen van wie een dagboek is opgenomen in de Amsterdam Diaries Time Machine.

    Lees de ode van Marleen Rensen: Wat een statement, wat een lef | Amsterdam Museum

    Ga naar de Amsterdam Diaries Time Machine: https://diaries.amsterdamtimemachine.nl

     

    (foto credits: Boudewijn Koopmans, opening tentoonstelling 12 december 2024)

  • di
    26
    nov
    2024
    PAN Amsterdam

    TIjdens de PAN beurs, de jaarlijkse kunstbeurs in Amsterdam, biedt het PAN Podium ruimte voor (vak)inhoudelijke discussie. Tijdens het PAN Podium 2024 presenteerden Boudewijn Koopmans (Impact manager UvA) en Epco Runia (Hoofd Collectie en Educatie van Museum Rembrandt Huis) de Amsterdam Time Machine.
    De titel van hun presentatie was: Met de Amsterdam Time Machine naar Rembrandts tijd: tijdreizen in Amsterdam.

  • do
    21
    nov
    2024
    13.00 - 17:30 Haarlemmermeerstation

     

    Wat?  Netwerkmiddag Time Machine-initiatieven in Nederland
    Wanneer?
      Donderdag 21.11.024
    Waar?  Haarlemmermeerstation, Amstelveenseweg 266, 1075 XV, Amsterdam
    Welke tijd? 13.00 - 16.00 uur (met aansluitend netwerkborrel)

    Aanmelden?
    De aanmeldingen zijn gesloten. Mocht je toch nog willen komen, stuur dan een mailtje naar amsterdamtimemachine@uva.nl voor een plek op de wachtlijst. Dan laten we het je woensdag aan het einde van de middag weten als er en plek vrijgekomen is.

    Vervolg op? Landelijke Time Machine-dag 23 maart 2023 in Gouda
    Door wie? Amsterdam Time Machine/UvA, Hilversum Time Machine i.o. en Netwerk  Digitaal Erfgoed
    Voor wie? Iedereen betrokken bij Time Machine-initiatieven in Nederland / iedereen die droomt over zijn/haar/diens eigen Time Machine / en andere partijen die bezig zijn met geschiedenis, kaarten en technologie
    Doel? Samenwerking en afstemming bevorderen op het gebied van lokale geo-toepassingen rond historische informatie

    Programma:

    13.00 Inloop met koffie/thee
    13.30 Welkom
    13.35 Keynotes
    14.50 Gelegenheid tot stellen van vragen
    15.00 Korte pauze 
    15.10 Open podium
    15.50 Plenaire afsluiting: Smaakt dit naar meer?
    16.00 -17.30 Borrel

    Foto-credits van de foto bij dit event op de homepage: Bernardo Lorena Ponte via Unsplash.

  • di
    19
    nov
    2024
    Lausanne (online)

    De Europese Time Machine Organisatie organiseert jaarlijks een summit & general assembly bijeenkomst. In 2024 vond deze summit plaats in Lausanne. ATM project manager Ingeborg Verheul gaf in het kader van de highlights van Local Time Machine Initatives een online presentatie over de Amsterdam Diaries Time Machine - Framework: Local Time Machine Inititiatives.

  • ma
    11
    nov
    2024
    vr
    15
    nov
    2024
    Rijksmuseum Amsterdam

    Posterpresentatie ATM over de Amsterdam Diaries Time Machine
    Van 11 tot en met 15 november vond het jaarlijkse CIDOC congres plaats in het Rijksmuseum Amsterdam. Ingeborg Verheul van de Amsterdam Time Machine presenteerde er een poster over de Amsterdam Diaries.

    Over de conferentie: 

    Onderzoeks- en documentatiepraktijken worden steeds meer gevormd door samenwerkingen tussen instellingen, gemeenschappen en andere belanghebbenden. Meer dan ooit worden kennisnetwerken nu ook in het digitale domein gebouwd.

    Sustainable Connections: Building Knowledge Networks benadrukte de belangrijke rol van connectiviteit en samenwerking in de bevordering van museumdocumentatie en kennisdeling. CIDOC 2024 verkende initiatieven omtrent het hergebruik van informatie over collecties – variërend in omvang, inhoud en thema – en omarmde lessen uit de ontwikkeling van sociale, analoge en digitale kennisnetwerken, om het werk te inspireren, uit te breiden en te verbinden. Lees hier meer over de conferentie.

     

     

  • do
    17
    okt
    2024
    12.30 - 16.30 Humanities Labs FGW-UvA: Bushuis - Kloveniersburgwal 48 Amsterdam
    • Donderdag 17 oktober 2024:

    Annoteren kun je leren! CREATE IIIF/Linked Open Data - Datasprint

    Programma en registratie 

    Op donderdag 17 oktober organiseren UvA's CREATE Lab en de Amsterdam Time Machine, samen met Netwerk Digitaal Erfgoed, Allmaps en het Stadsarchief Amsterdam een datasprint. Doel van deze sprint is om in kleine teams te werken aan annotaties voor verschillende typen bronnen. We gaan aan de slag met kaarten, visueel materiaal en tekstmateriaal (handgeschreven en HTR transcripties). Het thema is: Annoteren kun je leren!

    Hieronder meer informatie over het programma    

    Bijeenkomst: Annoteren kun je leren!  CREATE IIIF / Linked Open Data - Datasprint
    Datum: Donderdag, 17 oktober 2024
    Tijd: 12:30 – 16:30 uur
    Locatie: Universiteit van Amsterdam - Bushuis – Kloveniersburgwal 48 – Amsterdam
    Taal: Nederlands 

    Programma

    12:30 uur:  Inloop - ontvangst met koffie/thee
    13.00 uur: Welkom en inleiding
    13.30 uur: Kennismakings-intermezzo 
    13:45 uur:  Werken met de data
    15:15 uur: Thee/koffie
    15.30 uur: Korte presentatie per groep - bespreking vervolg
    16.30 uur: Borrel  

    (Foto: Andy Beales @ Unsplash) 

  • do
    26
    sep
    2024
    Koninklijke Bibliotheek Den Haag

    De Koninklijke Bibliotheek coördineert de Subsidielijn Verbonden Erfgoed van de Stichting PICA. In dit kader werd in september een netwerkdag georganiseerd.  ATM project manager Ingeborg Verheul gaf er een presentatie over het project Toegankelijke Kaartcollectie (juni - november 2024). Dit verkenningsproject is een samenwerking van het CREATE Lab van de UvA en de ATM met de Bibliotheek UvA en Allard Pierson.

    Over de subsidielijn: Verbonden digitaal erfgoed | KB, de nationale bibliotheek

  • wo
    04
    sep
    2024
    za
    07
    sep
    2024
    Ostrava

    Presentatie: Mapping Lives - Intersecting Urban History and Life Narratives in Amsterdam door Janna Aerts & Leon van Wissen

    Meer over de EAUH: European Association for Urban History | European Association for Urban History | University of Antwerp

  • do
    27
    jun
    2024
    Beeld & Geluid, Den Haag

    Het ministerie van OCW organiseert jaarlijks een kennisfestival voor ambtenaren van OCW en hun kennispartners. Doel van deze dag is de uitwisseling van kennis en het bestendigen van het netwerk.
    In de editie van 2024 verzorgde de Amsterdam Time Machine op deze dag een thema-overkoepelende sessie.

    Over het Kennisfestival

    Het OCW Kennisfestival 2024 verbindt wetenschap, praktijk en beleid. Beleidsmakers, onderzoekers en mensen uit het werkveld van OCW komen op het evenement samen om kennis te delen
    en van elkaar te leren.Nemen we in de waan van de dag wel genoeg tijd om te leren van het verleden en vooruit te kijken naar wat er in de toekomst op ons af komt? Dit jaar viert het OCW Kennisfestival de kracht van reflecteren en vooruitkijken. Op het evenement brengen we prikkelende lessen uit het verleden samen met de laatste inzichten over de toekomst en laten we zien hoe je deze schatkist aan kennis kunt inzetten voor je werk. Met de kennis van nu kunnen we de complexiteit van vandaag behapbaar maken.

    Over de sessie

    Prof dr. Julia Noordegraaf is hoogleraar Digitaal Erfgoed bij de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en bouwt aan een digitaal platform dat het reizen door ruimte én tijd mogelijk maakt: de Amsterdam Time Machine. Deze tijdmachine brengt het erfgoed op je stoep:
    digitaal erfgoed uit musea, archieven en bibliotheken wordt als Linked Open Data met elkaar verbonden en gepresenteerd op kaarten, in 3D modellen en andere vormen die het verleden virtueel toegankelijk maken. Innovatieve toepassingen voor participatie nodigen burgers uit om deze data te verkennen en verrijken met hun eigen perspectief. Dit maakt de Time Machine tot een instrument voor het bouwen aan een inclusieve, leefbare omgeving. Ontdek in deze sessie hoe de Time Machine bijdraagt aan interdisciplinair onderzoek naar complexe vraagstukken als sociale cohesie, inclusieve samenlevingen en ruimtelijke ordening. Denk mee over de relevantie van dat onderzoek en onderliggende data voor beleid ten aanzien van actuele maatschappelijke uitdagingen als klimaat, wonen en emancipatie.

    Lader Bezig met laden...
    EAD logo Duurt het te lang?

    Opnieuw laden Laad het document opnieuw
    | Open Openen in nieuwe tab

    Downloaden

    Julia Noordegraaf gaf een presentatie met de titel: De Time Machine als Macroscoop: Virtueel ruimte- en tijdreizen voor een leefbare wereld.  De sessie werd gecompleteerd met een paneldiscussie en een werkopdracht.

  • do
    20
    jun
    2024
    Universiteitstheater Amsterdam

    Presentatie Janna Aerts in Sessie Digital Heritage, over de Amsterdam Time Machine.

    Over deze conferentie: amh-at-10-program

  • vr
    31
    mei
    2024
    Universiteit van Amsterdam

    ATM Post-doc Janna Aerts presenteerde de Amsterdam Time Machine en het Amsterdam Diaries Project tijdens een middag van de Huizinga Werkgroep Egodocumenten in Amsterdam, getiteld: Amsterdam Time Machine: een digitaliseringsproject van oorlogsdagboeken door Amsterdamse vrouwen.

    Over deze bijeenkomst: Bijeenkomst RNW (Auto)biografie en Egodocumenten - 31 mei 2024, Amsterdam - Huizinga Instituut

  • di
    28
    mei
    2024
    Nieuwe Kerk Amsterdam

    Het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseerde in mei een dag over IIIF voor managers

    CREATE/ATM data engineer Leon van Wissen gaf er een presentatie over twee projecten die veel gebruik maken van IIIF: de Amsterdam Time Machine en het GLOBALISE-project van Huygens-KNAW. Zie hier de video van de presentatie:

    IIIF in erfgoed en onderzoek – Leon van Wissen, data engineer bij Universiteit van Amsterdam

    Ook in het onderzoeksdomein wordt IIIF gebruikt om afbeeldingen te verkrijgen én te verrijken. De Amsterdam Time Machine maakt nu al dankbaar gebruik van de IIIF-standaarden en ook het GLOBALISE-project bouwt voort op archiefmateriaal dat via IIIF ontsloten wordt. Dan blijkt dat erfgoed en onderzoek elkaar op deze manier erg goed aanvullen.

    Meer over de conferentie: Deel je beeld. IIIF: wat kan je ermee? - Netwerk Digitaal Erfgoed

     

  • vr
    24
    mei
    2024
    Amsterdam

    Meet the Professor is een evenement dat wordt georganiseerd om basisschoolleerlingen in contact te brengen met de mogelijkheden en kansen voor een carrière in de wereld van de universiteiten en de wetenschap.

    In 2024 bezocht Julia Noordegraaf groep 8 van een basisschool in Amsterdam om te vertellen over de Amsterdam Time Machine: Samen bouwen aan een nieuwe stad - Hoe maken we van Amsterdam een stad waar iedereen zich thuis voelt?

    Meer over het event:

    Amsterdamse basisschoolleerlingen krijgen wetenschapper voor de klas - Universiteit van Amsterdam

     

     

  • di
    14
    mei
    2024
    Brussel, Europese Parlement

    High Level Panel Discussion naar aanleiding van de afronding van het Europese project Twin it! 3D for Europe's culture. - Deelname Julia Noordegraaf over de Amsterdam Time Machine.

    De context: Twin it! 3D for Europe’s culture | Europeana PRO

    Het event: High-level event celebrates the achievements of Twin it! 3D for Europe’s Culture | Europeana PRO

  • za
    04
    mei
    2024
    2:00 pmStadsarchief Amsterdam

    A new digital application developed by scholars of the University of Amsterdam brings together wartime diaries of Amsterdam women in an innovative way. The launch of this Amsterdam Diaries Time Machine on May 4 will discuss the importance of diaries as a source for historical research.

    For more information and registration, please visit the website of the Amsterdam Humanities Hub.

  • do
    26
    okt
    2023
    za
    28
    okt
    2023
    University Library Amsterdam

    The University of Amsterdam organizes a conference centered around Urban Lives and Life Writing. There is an exciting lineup of key-note lectures and workshops given by our esteemed colleagues Julie Rak, Nina Siegal, Nadia Bouras and Diederik Oostdijk. Moreover, with over 40 papers the conference will be sure to provide each participant with a panoply of intellectually stimulating new insights on various aspects of life writing and the beautiful city of Amsterdam. More information will follow soon.

    Read the call for papers hier, to get an idea of the content of the conference.

  • di
    17
    okt
    2023
    Universiteit Antwerpen

    Janna Aerts and Leon van Wissen will present at the Geo Workshop 'Reading Historical Maps in a Digital Era' at the University of Antwerp. The title of their contribution is “developing and extending Amsterdam's location infrastructure for data linking and querying, The Amsterdam Time Machine approach”.

  • di
    26
    sep
    2023
    wo
    27
    sep
    2023
    Austrian Centre for Digital Humanities and Cultural Heritage, Austrian Academy of Sciences, Vienna

    During this conference, our researcher Janna Aerts will present her project “Digital Humanities and Life Writing: A case study of deep mapping Amsterdam diaries and letters”. The conference is centered around the following.

    Digital methods, technologies, and formats have increasingly gained traction in the study of life narratives and biographical data, as well as in the presentation of historical lives. Auto/biographical research and practice are aided significantly by biographical research databases and platforms, biographical online dictionaries, digital editions of historical life documents as well as community- and institutionally driven online archives and web-based collaborative Wiki formats, which are characterised by accessibility, searchability, and user-orientedness. In addition, they often encourage interactive participation, and generally open up new quantitative and qualitative pathways / approaches to biographical research.

    For more information, click hier

    You can read the abstract of Janna's presentation here:

    Lader Bezig met laden...
    EAD logo Duurt het te lang?

    Opnieuw laden Laad het document opnieuw
    | Open Openen in nieuwe tab
    for more information

  • wo
    05
    jul
    2023
    za
    08
    jul
    2023
    University of Warsaw

    The theme of the IABA Europe Conference 2023 is 'Life-Writing in Times of Crisis' and we be held at the University of Warsaw in Poland. Our researcher Janna Aerts will present her research in a session about Wartime Diaries: "Societal, Personal and Literary Crises in Amsterdam And Brussels’ Occupation Diaries From the Second World War".

    Abstract:
    Diaries are often considered to be a crisis genre in which people can write about the problems and worries they experience. In times of war and occupation, this aspect gains even more importance: diary writing often becomes an indispensable ritual of reflection, allowing the author to process this large-scale and impactful crisis in their life. Nevertheless, this paper will demonstrate how the authors of occupation diaries during the Second World War do not only reflect on the war crisis, but use the act of diary writing to cope with different types of hardships in their life. These crises can be categorised into three types: societal, personal and literary crises. It will examine three Brussels’ occupation diaries by Dutch-speaking authors (Ernest Claes, August Vermeylen and Jan Walravens) in comparison to one Amsterdam occupation diary (by Toby Vos). By examining the impact of the three types of crises on the occupation diaries, this paper will explore what role diary writing plays in the daily life of the diary authors and how it can serve as a tactic to deal with the different types of crises they experience.

    Klik hier for the full programme.

  • ma
    26
    jun
    2023
    14:00 - 18:00Startup Village 608 Science Park 1098 XH Amsterdam

    Startup Village organizes an event about AI in Cartography, in collaboration with the Allard Pierson Museum and the Amsterdam Time Machine.

    Join us on June 26th for an exciting and interactive afternoon (for FREE) dedicated to exploring cutting-edge AI advancements in cartography. Get ready to immerse yourself in a day filled with inspiration, knowledge sharing, and valuable networking opportunities with like-minded individuals who are passionate about the latest AI technologies in cartography.

    Program

    14:00 – 14:15: Walk-in
    14:15 – 14:30: Welcome by Allard Pierson
    14:30 – 15:30: Interactive session with Linear Logic. Zeta Alpha, Amsterdam Time Machine
    15:30 – 15:45: Short break
    15:45 – 16:30: Open Stage - You can join and pitch your AI idea on stage to a relevant audience!
    16:30 – 17:15: Wrap-up and summary of the day
    17:15 – 18:15: Drinks, bites & networking

    Klik hier to register.

  • vr
    02
    jun
    2023
    9:00 amOpenbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Oosterdok

    This event is in Dutch.

    Het hoofddoel van de City Deal Kennis Maken (CDKM) is om door een betere samenwerking tussen stadsbestuur en kennisinstellingen het oplossen van maatschappelijke opgaven in de steden te versnellen. Dit door onderzoekers, docenten en studenten hier grootschalig bij te betrekken. Inmiddels zijn er 20 steden actief in dit landelijke netwerk. Onze projectmanager Boudewijn Koopmans zal samen met Ahmed Emin Batman een workshop leiden.

    In deze workshop vertellen kunstenaar & documentairemaker Ahmed Emin Batman en Boudewijn Koopmans over de samenwerking die ze dit jaar startten. Ahmed werkt aan het vastleggen van pakkende verhalen van Turkse gastarbeiders in de Amsterdamse haven. Boudewijn werkt als projectmanager van de ATM aan het digitaal tot leven brengen van de Amsterdamse geschiedenis. Ze onderzoeken hoe de verhalen van de Turkse gastarbeiders verbonden kunnen worden met informatie uit archieven, andere (museale) collecties zodat deze verhalen hun verdiende plek krijgen in de geschiedenis van de stad.

    Je kunt je aanmelden om mee te doen aan de vele inspirerende werksessies via deze website.

  • wo
    31
    mei
    2023
    vr
    02
    jun
    2023
    Royal Library of Belgium (KBR)

    The 10th edition of the Digital Humanities Benelux Conference will take place in Belgium at the Royal Library of Belgium (KBR).The annual DHBENELUX Conference serves as a platform for the community of interdisciplinary Digital Humanities researchers to meet, present and discuss their latest research findings and to demonstrate tools and projects.

    Our researcher Janna Aerts, project manager Boudewijn Koopmans and programmer Leon van Wissen will present our pilot project around the Jewish History of Amsterdam on Thursday 1 June. You can read their short paper here:

    Lader Bezig met laden...
    EAD logo Duurt het te lang?

    Opnieuw laden Laad het document opnieuw
    | Open Openen in nieuwe tab

  • di
    18
    apr
    2023
    9:00 amHybrid

    Our project manager Boudewijn Koopmans will lead a workshop during the Europeana Conference under the Swedish Presidency of the Council of the EU, 'Accelerating 3D in the common European data space for cultural heritage: Why 3D matters.' The Europeana conference under the Swedish Presidency of the Council of the EU will take place on 18 April 2023 (9h00 - 15h00 CET). The conference will be hosted by the Museum of Ethnography in Stockholm (invite only) and online (open to public). This hybrid event is made possible thanks to the support of the Swedish Ministry of Culture, and is organised in collaboration with the Swedish National Heritage Board. The conference will focus on 3D. We will explore the why and wherefores of 3D in digital cultural heritage: why 3D matters; diversity and variety of content suitable for 3D digitisation; sharing best practices, and much more. We aim to look into aspects, insights and inspirations on 3D as one of the main facets of the common European data space for cultural heritage and the digital transformation of the sector. If you are a digital cultural heritage professional, are interested in the common European data space for cultural heritage, or you work with and around 3D in culture, you would get the opportunity to extend your knowledge and be inspired.

    Read more here.

     

  • ma
    17
    apr
    2023
    10:30 amVerkadefabriek Den Bosch

    Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) organiseert in samenwerking met Erfgoed Brabant een data-doe-dag voor collectiebeherende organisaties. Onze eigen projectmanager Boudewijn Koopmans zal hier ook een presentatie geven. Op de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed vind je meer informatie over het evenement en de workshops.


    Hoe zorg je ervoor dat je metadata op orde zijn? Hoe maak je informatie over erfgoed voor zoveel mogelijk mensen zichtbaar? Hoe verbind je jouw digitale collectie met andere kennisbronnen? Hoe werk je met het Termennetwerk in jouw systeem? Hoe voorkom je de beruchte 404-melding? Hoe zet je crowdsourcing in? Hoe… Tijdens de Data-Doe-Dag helpen collega’s van erfgoedorganisaties je in praktische werksessies. Neem dus vooral je data en je laptop mee en stel gerust je vragen aan het data-clean-team.

    Programma

    Er zijn 12 verschillende sessies in 3 rondes. Je kunt ter plekke kiezen aan welke 3 workshops je meedoet. Of bezoek het data-clean-team dat de hele dag voor je klaar staat.

    10.00 – 10.30  Inloop
    10.30:                Ontvangst door Patrick Timmermans, directeur Erfgoed Brabant
    10.45 – 12.00  Doe-ronde 1: keuze uit 3 workshops en data-clean-team
    12.00 – 13.15   Lunch
    13.15 – 14.30   Doe-ronde 2: keuze uit 3 workshops en data-clean-team
    14.45 – 16.00  Doe-ronde 3: keuze uit 3 workshops en data-clean-team
    16.00 – 16.30  Plenaire afsluiting
    16.30 – 18.00  Borrel

    Meld je aan!

    Deelname aan deze dag is gratis, maar schrijf je wel even van tevoren in. Mocht je toch niet kunnen of andere vragen hebben, laat het weten via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

  • do
    23
    mrt
    2023
    15:00 - 17:00Chocoladefabriek, Gouda

    Geïnspireerd door de Venice Time Machine wordt in Nederland op verschillende plaatsen gewerkt aan lokale en regionale Time Machines, aangesloten bij de Europese Time Machine Organization. Onderzoekers, geschiedenisliefhebbers en programmeurs werken aan het digitaliseren van bronnen en het visualiseren van vele eeuwen geschiedenis. Veel werk wordt daarbij verzet in de eigen omgeving. Wij hebben echter de overtuiging dat kennisuitwisseling en samenwerking kan bijgedragen aan het succes van de initiatieven in Nederland.

    Tijdens de landelijke bijeenkomst op 23 maart openen we plenair met een update van vier tijdmachines in Nederland. Daarna gaan we aan de slag met de thema’s kennisdeling en het aangaan van partnerships. We sluiten af met het maken van vervolgafspraken en praten graag door tijdens de borrel.

  • wo
    19
    okt
    2022
    15:00 - 17:00 CESTe-Lab (0.16), BG1, Media Studies, UvA

    Event description

    In this Salon, organized jointly by the Amsterdam Time Machine (ATM) and CREATE, we discuss how historical knowledge about the management of urban challenges in the past is a potential source of inspiration to design sustainable solutions for the future.

    We do so with Boudewijn Koopmans from the Amsterdam Time Machine, Indira van ‘t Klooster from Arcam (Architecture Center Amsterdam), Wietse Balster from 3DAmsterdam, and Clemens Beck from the Friedrich Schiller University (FSU) of Jena. These partners have collaborated at the pilot project ‘Living with water in Amsterdam’, which aims to collect, analyze, and visualize historical data on water in the city. The project has materialised in an exhibition at Arcam showcasing interactive installations of the past, present, and future of Amsterdam’s relation with water in the Kattenburg area. The FSU Jena has made available a semi-automated pipeline and a prototype VR application to visualize historical image-based reconstructions of disappeared buildings.

    Recording

    https://youtu.be/yoxK3C-8vkI

     

    Programme

    15:00 Welcome and introduction by Julia Noordegraaf
    15:10 Boudewijn Koopmans, Amsterdam Time Machine: How knowledge of the past helps us deal with the future
    15:20 Indira van ‘t Klooster, The exhibit 'Fluid matter' at Arcam
    15:45 Wietse Balster, 3D Amsterdam as vehicle to time travel
    16:10 Clemens Beck, Jena4D - Shaping a virtual city chronicle
    16:30 Discussion
    17:00 Drinks at Kapitein Zeppos

     

    Speakers

    Boudewijn Koopmans has been project manager of the ATM since mid-2022. As a project manager, Koopmans is involved in forging partnerships in the field of research, the technical infrastructure of the ATM, and multimedia applications. He will be working on the generation of additional funding that will help bringing the Time Machine’s dream closer. Koopmans was educated at the Amsterdam Academy of Banking and Finance and in 2014 he obtained a Master's degree in Art and Culture Studies at the Open University. His career started in telecom & multimedia and in 2008 he moved to the museum sector, where he worked successively at the Cobra Museum, the Royal Picture Gallery Mauritshuis and the National Maritime Museum, responsible for fundraising, relationship management and collaboration with business communities and social organisations.

    Indira van ‘t Klooster is the director of the Amsterdam Architecture Center (Arcam), where she has been exploring with many parties how a city model with digital layers can be a tool in the use of data for the big design questions for the future. At Pakhuis de Zwijger she presents various events on current themes in architecture. Previously, she was the editor-in-chief of A10 new European architecture magazine and cooperative, as well as senior advisor on architectural policies for politicians, clients and architects at Architectuur Lokaal. She graduated as architectural historian at the University of Amsterdam in 1996.

    Wietse Balster has been working for the City of Amsterdam since 2008 and has a background in geo-information/GIS and Spatial Planning. As Product Owner, he has been leading the development of 3D Amsterdam since 2019: a project in which the entire city is recreated in a Virtual 3D environment to be used for a wide range of applications. One is time travel.

     

    Clemens Beck is a Research Associate at the Junior Professorship Digital Humanities at the Friedrich-Schiller-University Jena (FSU) where he coordinates the two research projects 'DFG 3D-Viewer' and 'Jena 4D'. Between 2020 and 2022, he was Research Associate at the Institute of Computer Science at FSU, working on the research project 'CORE-H: a digital research environment for the humanities. Requirements analysis and first prototypical realization using the example of research on southwestern and central German humanism'. Prior to that, he was Research assistant at the Goethe and Schiller Archive of the Klassik-Stiftung Weimar and lecturer at the Ludwig-Maximilians-University Munich, University of Erfurt, and at FSU. He has a background in History and Economics (BA) and in in interdisciplinary medieval studies (MA) and holds a PhD from the Ludwig-Maximilians-University Munich, with a PhD scholarship from the Hans Böckler Foundation and the German Academic Scholarship Foundation.

    Physical Location:

    E-Lab (0.16), BG1, Media Studies, UvA

    Turfdraagsterpad 9

    1012XT Amsterdam

    Virtual Location: Zoom link

  • ma
    10
    okt
    2022
    11:30 - 12:30Livestream

    Julia Noordegraaf, Vice President of Time Machine Organization and leading the Amsterdam Time Machine initiative, has been invited as a speaker at the Bloomberg CityLab 2022 in Amsterdam.

    Bloomberg CityLab, the preeminent global cities summit organized by Bloomberg Philanthropies in partnership with the Aspen Institute, will take place in Amsterdam from October 9 to October 11, 2022. Cities are on the frontlines of today’s major crises – from leading their communities through pandemic recovery to welcoming refugees from global conflicts to combating climate change – and Bloomberg CityLab 2022 will bring together mayors from around the world alongside prominent city innovators, business leaders, urban experts, artists, and activists to discuss and discover replicable solutions to these pressing issues.

    In this context, Julia Noordegraaf will illustrate, in an interview with David Dudley, how Time Machine processes historical documents with the help of AI to unlock the ‘Big Data’ of Europe’s Past, and how the latter can contribute to addressing present-day challenges in urban management, design, and development.

    The interview will take place on October 10, 2022, from 11:30 am to 12:30 pm.

    You can watch the livestream here: https://citylab.bloomberg.org/

     

  • do
    01
    sep
    2022
    13:00 – 17:00 CESTe-Lab (0.16), BG1, Media Studies, UvA

    Omschrijving

    Een van de doelen van de Amsterdam Time Machine is om het digitale schetsmodel van historisch Amsterdam tot leven te brengen door deze te vullen met 3D-reconstructies van gebouwen door de tijd heen. Inmiddels zijn er al een aantal 3D-modellen voor verschillende gebouwen en tijden ontwikkeld door onderzoekers, erfgoedprofessionals en/of burgers met een passie voor Amsterdam en haar rijke historie. Om het mogelijk te maken om alle bestaande en toekomstige 3D-modellen in de Time Machine te integreren, is het essentieel dat er een duidelijke workflow wordt ontwikkeld, van de creatie van het model tot de publicatie ervan.

    Tijdens deze datasprint (in samenwerking met het 4D Research Lab) zullen onderzoekers met ervaring in 3D-modellering van historisch Amsterdam hun methoden en ervaringen delen in het omgaan met zaken als het gebruiken en citeren van historische bronnen; hoe om te gaan met onzekerheden bij reconstructies; en hoe u modellen publiceert met degelijke begeleidende documentatie. Deelnemers worden ook uitgenodigd om hun eigen input en data mee te nemen om ter plaatse aan 3D-modellen te werken.  

    Programma, 13:00 - 17:00

    • Inleiding en doelen van de data sprint | Julia Noordegraaf (5’)
    • Omgaan met onzekerheid in historische 3D-reconstructies | Chiara Piccoli, project Virtual Interiors (10’)
    • Documentatie, archivering en publicatiepraktijken | Jitte Waagen, Tijm Lanjouw, 4D Research Lab (10')
    • 17e-eeuws Amsterdam VR demo | Tom van Maanen (5’)
    • Discussie (20')
    • Introductie werksessie: demo over het uploaden van 3D-modellen in Zenodo | Daan Groot (10’)
    • Werksessie | Begeleiding: Ivan Kisjes, Daan Groot (2u30’ met pauze)
    • Afronding: resultaten en vragen uit de werksessie delen; gezamenlijk ontwerp van de workflow voor publicatie op de ATM-website (30’)

    17:00: Borrel bij Kapitein Zeppos 

    Locatie: e-Lab (0.16), BG1, Media Studies, UvA, Turfdraagsterpad 9, 1012XT Amsterdam
    Taal: Nederlands

    Nederlands

  • do
    04
    mrt
    2021
    15:00 - 17:00Online

    On March 4th, 2021 the Amsterdam Time Machine hosted the ‘Dutch Time Machines workshop’: an online event to share updates from, and foster exchanges among Local Time Machines (LTMs) in the Netherlands. LTM projects are one of the main pillars of Time Machine’s ambition to develop the Big Data of the Past: a huge distributed digital information system mapping the European social, cultural and geographical evolution across times.

    The workshop included presentations from projects in Amsterdam (Amsterdam Monumentenstad; Waterlooplein 3D; Virtual Interiors), Leiden (Canals5D Leiden), Utrecht (Living Pasts, Utrecht Time Machine), Limburg (Aezel, Limburg Time Machine), and Breda (Virtueel Princenhage).

    The event was chaired by Julia Noordegraaf, moderated by Melvin Wevers, and organized by Ilaria Manzini (Amsterdam Time Machine | University of Amsterdam).

  • do
    12
    mrt
    2020
    11:00 am - 4:00 pmE-lab Room 0.16 (Turfdraagsterpad 9, 1012XT, Amsterdam)

    On Thursday 12t March the Amsterdam Time Machine / Golden Agents will organize a datasprint around the datasets ECARTICO and ONSTAGE. These data sets have been developed at the University of Amsterdam and made available as Linked Open Data as part of the Golden Agents program.

    For those unfamiliar with these data sets: ECARTICO contains biographical data about painters, engravers, publishers, goldsmiths, writers and other creative people working in the Low Countries in the sixteenth and seventeenth centuries and about the people in their networks. The dataset now contains data on more than 50,000 persons. ONSTAGE contains the complete performance history in the Amsterdamse Schouwburg from 1638 to 1940 (and soon: until the present).

    Both ONSTAGE and ECARTICO provide extensive links to Wikidata (a database connected to Wikipedia), the DBNL (Digital library of Dutch literature), the RKD (Dutch Institute for Art History) and other resources. The idea behind Linked Open Data is that you can connect different data sets over the Web. During this datasprint we will show how this can be done. Afterwards we will investigate in smaller workshops what the added value is for historical research. For this purpose we have four workshops in mind:

    Workshop 1: ONSTAGE, ECARTICO and the Panpoeticon Batavûm.
    The Panpoeticon Batavûm is a collection of small portraits of Dutch poets (and writers in general). The collection was set up at the beginning of the eighteenth century by the painter Arnoud Halen (1673-1732). As a collection the Panpoeticon is no longer intact, but fortunately researchers at Radboud University have made a beautiful digital reconstruction (www.schrijverskabinet.nl). By connecting this digital Panpoeticon to the datasets mentioned above, we can start asking questions such as ‘To what extent were the authors of popular pieces in the Amsterdam Theatre included in the Panpoeticon?’ and ‘What was the geographical distribution of the poets included in the Panpoeticon?

    Workshop 2: ECARTICO, Wikidata and Wikipedia.
    ECARTICO provides extensive links to Wikidata. In this workshop we want to investigate the added value of these links and whether we can increase the mutual interlinkage of the datasets. Because Wikidata also serves as an international portal to Wikipedia, We can for instance think of using features of Wikipedia entries (e.g. word counts, number of images, number of language editions) as proxy values for analyzing geographical biases and canonization effects or simply as a proxy for the 21st century esteem of persons and objects under consideration.

    Workshop 3: Geographies and networks of style and subject matter.
    Links to the RKD and Wikidata enable us to harvest large amounts of data (including images) on works of art. In theory this provides us with an opportunity to create huge geographies and social networks of style and subject matter. In this workshop we will explore the practical feasibility of such an operation and discuss its theoretical and methodological implications.

    Workshop 4: Enhanced publications
    In this workshop we will explore the potantial of Linked Data to create enhanced publications. As a use case we will take the ‘Groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen’ by Arnold Houbraken. This book provides an overview of Netherlandish painters of the sixteenth and seventeenth century. It was originally published in 1718/1721 and is now digitally available at the DBNL. However, the biographies provided by Houbraken are not illustrated and are often erroneous since Houbraken had a greater fondness for anecdote than for accuracy.

    (Drinks afterwards)

  • wo
    11
    dec
    2019
    10-17UvA eLab Mediastudies

    On Wednesday 11 December (10-17, eLab Mediastudies UvA) we are organising a datasprint on ATM person data. Now that we’re making progress with the geo-infrastructure, we’re developing an approach to collectively identify and analyse Amsterdam people from a long-term perspective. Ivan and Leon have started a shared sheet that helps us see where we are now and what we need to do get to comprehensive person-time-location data, also based on work already done by Richard, Ivo and other colleagues. More information can be found in a google doc that can be shared upon request. For the datasprint we’ll be developing several concrete tasks that we’ll also share in this document. Please sign up by sending an email through the contact form on this website if you’d like to come.

  • do
    10
    okt
    2019
    vr
    11
    okt
    2019
    Dresden, Germany

    The Time Machine Conference 2019 will take place on October 10-11, 2019 at Deutsches Hygiene-Museum Dresden in Dresden, Germany, and of course ATM will also be there.

    Register hier to hear speakers from Europe’s most prestigious science, technology and cultural institutions discuss the potential of cultural heritage data for education, creative and media industries, entertainment, urban planning, policymaking and more.

  • wo
    25
    sep
    2019
    11.00-17.00UvA eLab Mediastudies

    The aim of the fifth Amsterdam Time Machine datasprint is to add or enrich information on the history of Amsterdam in Wikidata. This will, for instance, help us to expand https://years.amsterdamtimemachine.nl/ as developed by Menno, Marieke and Leon during a previous datasprint. We’ll be preparing some data on our end, but you’re also welcome to share your own resources and ideas.

    Please sign up through the contact form on this website if you’d like to join us and we’ll provide you with further information.

  • do
    29
    aug
    2019
    za
    31
    aug
    2019
    Rotterdam

    Our panel on local entertainment cultures has been accepted for the 2019 conference of the European Business History Association.  Together with colleagues from the University of Antwerp (check out their local time machine hier), we'll be exploring theatre, cinema, nightlife and magic lanterns.

  • wo
    26
    jun
    2019
    vr
    28
    jun
    2019
    Nassau, The Bahamas

    Researchers Vincent Baptist presents the cinema history part of the ATM-CLARIAH project at the 2019 HoMER conference.  His paper is entitled Amsterdam Cinema Audiences: A Geospatial Analysis of Film Exhibition and Consumption in Early 20th Century Amsterdam. 

  • za
    15
    jun
    2019

    Julia Noordegraaf was invited to give the keynote lecture at the UvA Universiteitsdag, where alumni and UvA researchers meet annually. Here, she speaks about the Amsterdam Time Machine.

    https://alumni.uva.nl/alumniservices/ud/universiteitsdag.html

     

  • wo
    12
    jun
    2019
    Austrian Academy of Sciences

    Marieke van Erp will present the Amsterdam Time Machine at the Austrian Academy of Sciences, in the lecture series of the Austrian Centre of Digital Humanities.

     

  • di
    11
    jun
    2019
    9.30-17.00Turfdraagsterpad 9 (BG1), room 0.16 (e-Lab)

    Together with Stadsarchief Amsterdam, we organize the fourth Amsterdam Time Machine datasprint. This data sprint will be about computer-transcribed notarial deeds. More information will follow shortly, but here you can information on the source of the data we'll be playing around with: the Crowd Leert Computer Lezen project.

  • do
    09
    mei
    2019
    vr
    10
    mei
    2019
    Universiteit van Amsterdam

    Following our kick-off meeting in Brussels last month, there will be a second Time Machine-wide event in Amsterdam from Thursday May 9 (09:30-18:00) to Friday May 10 (9:30-16:00). It will take place at the University of Amsterdam, specifically venues at Oudemanhuispoort (https://www.uva.nl/locaties/binnenstad/bg-1.html) and Turfdraagsterpad 9 (BG1) (https://www.uva.nl/locaties/binnenstad/oudemanhuispoort.html).

  • do
    09
    mei
    2019
    8:00 pmSpui25

    More info on the venue and event series:

    Time machines have been the stuff of stories and speculations for centuries. Today, advancements in computation allow us to construct such machines as complex information systems that process cultural heritage as big data of the past. In this event, researchers of the new Time Machine project present their exciting initiative.

    The Time Machine project is a large-scale research initiative designed to map over 5000 years of European history, transforming kilometres of archives and large collections from museums into a digital information system. Over 281 institutions from 33 European countries are joining forces to bring the past back in one of the most ambitious projects aimed to consolidate European culture and identity. This event is an opportunity to engage with these researchers and hear from their ideas as to what the European Time Machine is and does, as well as to how it responds to the societal challenges of several European cities. Frédéric Kaplan, Julia Noordegraaf and Andreas Maier each present different facets of the project, while Claartje Rasterhoff moderates a panel discussion with Valérie Gouet-Brunet, Harry Verwayen, Bastien Varoutsikos and Deborah Papiernik on applications of the Time Machine for environmental security, the preservation of endangered heritage and the creative industries.

    About the speakers

    Julia Noordegraaf is professor of Digital Heritage in the department of Media Studies at the University of Amsterdam. She is director of the Amsterdam Centre for Cultural Heritage and Identity (ACHI), one of the university’s research priority areas. At ACHI she leads the digital humanities research program Creative Amsterdam (CREATE), that studies the history of urban creativity using digital data and methods. Noordegraaf’s research focuses on the preservation and reuse of audiovisual and digital heritage.

    Frédéric Kaplan holds the Digital Humanities Chair at École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) and directs the EPFL Digital Humanities Laboratory (DHLAB). He conducts research projects combining archive digitization, information modeling and museographic design. He is currently directing the “Venice Time Machine”, an international project aiming to model the evolution and history of Venice over a 1000 year period. In parallel to his scientific work, Frederic Kaplan participated to exhibitions in several museums including the Biennale of architecture in Venice, the Grand Palais and the Centre Pompidou in Paris and the Museum of Modern Art in New York.

    Andreas Maier is a computer scientist and specialist in topics of pattern recognition and machine learning. He heads the pattern recognition lab at the Friedrich-Alexander-Universität working on topics in medical imaging, speech processing, computer vision, and general machine learning. His work focuses on tomography of books and scrolls (i.e. reading them without opening them), scribe and writer identification, and the fusion of deep learning with traditional techniques, such as general signal processing or knowledge representation.

    Claartje Rasterhoff is Assistant Professor of Urban History and Digital Methods at the department of History, University of Amsterdam. She acts as coordinator of the Amsterdam Time Machine project. Her research concerns the relationship between culture, economy, and cities since the sixteenth century. She is currently developing a digital historical project on the cultural economy of urban nightlife. She has published on the painting and publishing industries in the early modern Dutch Republic, the organization of the early modern international art trade, and the history of Dutch Design.

    Registration

    You can sign up for this program for free. If you subscribe for the program we count on your presence. If you are unable to attend, please let us know via spui25@uva.nl | T: +31 (0)20 525 8142.

  • do
    18
    apr
    2019
    nnbUvA eLab Mediastudies

    For this data sprint, we propose building an experimental interface to combine 2D, 3D and textual data in one map of Amsterdam. We will be using libraries that contain such data and testing their application in a map, as well as paying attention to existing gaps in the datasets. The result should be a demo interface that provides intuitive access to the data without being overwhelming. Interface experts and designers are especially desired, so if you know any, please do feel free to forward this event to them.

    If you’d like to join, please let us know by contacting us through the contact form on this website and we will send you other relevant information in the coming weeks.

  • vr
    29
    mrt
    2019
    Stadsarchief

    Claartje Rasterhoff will present the Amsterdam Time Machine at the symposium 'Ja ik wil' (Yes, I do). At this symposium René van Weeren and Tine de Moor (Utrecht University) will launch their new book Ja ik wil, verliefd, verloofd, getrouwd in Amsterdam, 1580-1810. There is a morning program on the topic of citizen science and an afternoon program with research on historical marriage patterns and other relevant projects ( in Dutch).

  • ma
    18
    mrt
    2019
    wo
    20
    mrt
    2019
    Brussel

    The official Time Machine Kick-Off takes place in Brussels on the 19th and 20th of March. ATM members Julia Noordegraaf and Claartje Rasterhoff (UvA), Harry Verwayen (Europeana), Marc Lindeman and Ellen van Noort (Picturae), Walter Swagemaker (Eye Filmmuseum), Johan Oomen (Institute for Sound and Vision) and many others will be attending.

  • di
    05
    mrt
    2019
    wo
    06
    mrt
    2019
    De Doelen, Rotterdam

    Claartje Rasterhoff, one of ATM's coordinators, will present ATM at the annual DEN event. You can find the entire program hier.

  • do
    28
    feb
    2019
    09:30 - 16:00 Spinhuis 2.18, Oudezijds Voorburgwal 185 Amsterdam

    The Amsterdam Time Machine organizes a mini data sprint on the subject of data storage structure. This event has sprouted from the need to design a logical structure for storing the CLARIAH Amsterdam Time Machine project data. The team members will focus on devising a solution for storing their research data.

    The data sprint (09:30 - 16:00) will take place in room is 2.18 at Spinhuis, Oudezijds Voorburgwal 185 Amsterdam. People will need to sign in at the reception, and state that they come visit Marieke van Erp or Astrid Kulsdom.

    Please sign up through the contact form.

     

  • do
    31
    jan
    2019
    Doelenzaal, Universiteitsbibliotheek UvA Singel

    Please be invited to the kick-off meeting organized by the Virtual Interiors as Interfaces for Big Historical Data Research project. Join if you are interested to learn more about this NWO Smart Culture – Big Data / Digital Humanities funded project on spatially enhanced publications of the creative industries of the Dutch Golden Age, which is hosted at Huygens ING and CREATE (UvA) and works in close collaboration with Brill and the Netherlands Institute for Sound and Vision.

    The program can be found here.

     

  • do
    22
    nov
    2018
    15:00 - 17:00Doelenzaal, Universiteitsbibliotheek UvA Singel

    The upcoming CREATE Salon takes place on Thursday 22 November between 3:00-5:00pm, UBA Doelenzaal, Singel 425 Amsterdam. This month’s topic is the Amsterdam Time Machine. During the salon, invited speakers will introduce their projects and and we will discuss three pilot projects within the larger CLARIAH project on the Amsterdam Time Machine: linguistics, social and economic history and media studies

    I. Linguistics: a reconstruction of nineteenth-century Amsterdam dialects and sociolects, Marieke van Erp (KNAW Humanities Cluster) and Nicoline van der Sijs (Meertens Instituut)
    According to some linguists there was a whopping number of 19 neighbourhood dialects in Amsterdam, next to three sociolects: the languages of the low, high, and middle classes. Is it possible to reconstruct these dialects and sociolects based on preserved historical information? And were there indeed so many different ‘accents’?

    II. Social and Economic History: Amsterdam Elite, Richard Zijdeman (IISG) and Ivo Zandhuis (AdamNet)
    In this project we transform the original dataset (1986) by Boudien de Vries on Amsterdam Elite 1850-1895 into Linked Open Data. This process links additional, social-demographic data that has been developed since and enables new analysis and visualization.

    III. Media Studies: Amsterdam Cinema Audiences, Julia Noordegraaf (CREATE) and Vincent Baptist (CREATE)
    The consumption of film as a new medium by historical audiences has traditionally been hard to grasp, since sources were sparse, distributed and difficult to analyse in combination. The Media Studies use case aims to develop a better understanding of the historical audiences of Amsterdam cinema theatres in the early 20th century by combining data on cinema theatres and programming from the online Cinema Context database with contextual data on the socio-economic composition of cinema neighborhoods in a geospatial analysis based on the georeferenced and vectorized maps made available in the CLARIAH Amsterdam Time Machine project.