ATM timeslider in Netherlands 3D

In het laatste kwartaal van 2024 heeft de Amsterdam Time Machine samen met de Gemeente Amsterdam een pilotproject gedaan om in het Netherlands 3D platform een historische component in te bouwen in de vorm van een timeslider. Een timeslider is een tijdschuif of interactieve tijdbalk. Met zo’n timeslider kun je niet terugkijken hoe jouw buurt er vroeger uitzag,  maar je kunt ook visualiseren hoe bouwvoornemens en bouwplannen om de hoek er uit komen te zien. De timeslider verbindt dus historische en sociaal-culturele data van Amsterdam (via de Amsterdam Time Machine) en actuele informatie van de stad in een visuele omgeving (Netherlands 3D).

Wat valt er al te zien?

Vanwege de korte duur van het project hebben we ons beperkt tot een proof of concept met een klein stukje van Amsterdam, namelijk het Stopera-gebied (de vroegere wijk Vlooienburg), met een beperkte hoeveelheid data. Het projectresultaat staat nu nog in een demo-omgeving en wordt bewerkt tot een lichtere versie die sneller laadt, zodat we binnenkort een versie online kunnen zetten die iedereen ook kan uitproberen.  En op basis van dit eerste resultaat gaan we plannen maken voor een vervolgproject.

Bekijk hier een kort filmpje over het projectresultaat op LinkedIn:

 

Wat is Netherlands 3D? 

Netherlands 3D is een initiatief van een vijftal overheidsorganisaties, waarbij de ontwikkeling van een interactieve 3D website voor het visualiseren van data centraal staat. Gemeente Amsterdam is de initiatiefnemer en trekker, gemeentes Utrecht en Rotterdam alsmede de provincies Utrecht en Flevoland zijn actief deelnemer. De scope van het project is datavisualisatie op landelijk niveau maar lokale toepassingen zijn mogelijk. Koppelingen naar data aanbieders en reken- en analysetools maken het mogelijk data bij elkaar te brengen. Het samenbrengen van verschillende data in een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke omgeving biedt ondersteuning aan diverse overheidstaken, in het bijzonder in communicatie en participatietrajecten. Netherlands 3D is de opschaling van 3D Amsterdam.

Waarom dit project? 

De Amsterdam Time Machine zoekt met dit project aansluiting bij De Digitale Stad van de Gemeente Amsterdam en probeert een model te ontwikkelen dat landelijk gebruikt kan worden door verschillende Nederlandse Time Machine-initiatieven en Netherlands3D. Dit sluit aan bij de strategie van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Netherlands 3D ziet de samenwerking met de Amsterdam Time Machine en specifiek het ontwikkelen van een time slider als mogelijkheid om aan te sluiten bij andere stedelijke initiatieven en beleidsagenda’s. Denk aan het ondersteunen van burgerparticipatie in het kader van de omgevingswet, crowd management, of het ontwikkelen en toetsen van stedenbouwkundige scenario’s of om omgevingsveiligheid van tijdelijke situaties (in gemeente-termen BLVC) in beeld te brengen. BLVC staat voor: bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie.

Oproep

Op dit moment is voor een klein deel van de stad veel historische informatie te visualiseren, voor andere delen minder tot niets. De verwachting is dat op termijn door de voortschrijdende digitalisering van ons erfgoed steeds meer bronnen volgens het Linked Open Dataprincipe beschikbaar komen, waardoor uiteindelijk vrijwel alle straten van de stad van historische informatie kunnen worden voorzien.

De pilot heeft laten zien dat het inderdaad mogelijk is een historische dimensie toe te voegen in het Netherlands 3D-platform, met een timeslider en met een historische metadatacomponent voor historische en hedendaagse panden die in dit platform getoond worden. Deze functionaliteit is mogelijk ook voor andere partijen interessant voor het visualiseren van historische of toekomstige informatie in het platform. Dus laat het ons weten als jij ook iets met de timeslider zou willen doen!

Voor de ontwikkeling van de Timeslider is nauw samengewerkt met de dataspecialisten van Ingewikkeld en van het CREATE lab. Bekijk hieronder de foto’s van de afsluitende bijeenkomst van het project, waar de projectresultaten werden gepresenteerd. De bijeenkomst vond plaats op 12 december in Amsterdam.