De Amsterdam Time Machine
De Amsterdam Time Machine (ATM) is een onderzoeksproject dat wordt gecoördineerd door CREATE: een onderzoeksprogramma en lab van de Universiteit van Amsterdam, toegewjid aan digitale geesteswetenschappen. We zijn een digitale tijdmachine aan het ontwikkelen voor de stad Amsterdam: een infrastructuur die navigeerbaar is door ruimte en tijd en die bestaat uit verschillende sets van socio-culturele historische informatie. Het team, consisting of a project manager, researchers and research data engineers, connects various sets of historical data to get an image of Amsterdam’s past. We work together with heritage partners, like museums and public archives, as well as with societal partners, creative partners and local citizen communities. Users will ultimately be able to travel back in time and navigate the city on the levels of neighborhoods, streets and houses, learning how people lived in our city in past centuries.
Dit is een website van een onderzoeksproject, met informatie over diverse pilotpilotprojecten die sinds 2017 zijn uitgevoerd onder de paraplu van de Amsterdam Time Machine. Met de verschillende pilots, resulterend in Proof of Concepts, tonen onderzoekers, erfgoedinstellingen en data scientists aan hoe nieuwe technieken zoals Linked Open Data (het verbinden van digitaal erfgoedinformatie op basis van tijd en plaats) en (waar mogelijk) visualisatie in 3D, extra betekenis kunnen geven aan het toegankelijk maken van digitale erfgoedbronnen voor onderzoek en voor het algemene publiek. Elk pilot project voegt zo iets nieuws toe aan de (digitale) infrastructuur om nieuwe informatie te bieden over de geschiedenis van Amsterdam en haar inwoners.
In 2024/2025 werken we samen met de volgende partners: * Het Netherlands 3D consortium (ontwikkeling van de ATM Time Slider) * De Oude Kerk (Linked Open Datarecords van personen in het Open Archive) * Bibliotheek UvA/Allard Pierson (kaarten en Linked Open Data) * Stadsarchief Amsterdam (Aan het juiste adres and Diaries Time Machine - publiekstoepassing). Ook staan er verschillende activiteiten en projecten op stapel voor de 750ste verjaardag van de stad Amsterdam, in oktober 2025. En tenslotte: we ontwikkelen momenteel een landingspagina voor de Amsterdam Time Machine-website om alle projectresultaten gemakkelijk toegankelijk te maken met een paar muisklikken op de kaart van Amsterdam. Eerste resultaten worden in 2025 verwacht. Houd deze website en onze blogpagina in de gaten.
ATM is gebaseerd op een linked en open structuur en werkt zoveel mogelijk met Open Standaarden - in lijn met de strategie van het Network Digital Heritage . ATM werkt nauw samen met andere Nederlandse Time Machine-initiatieven, en is een trots lid van de Time Machine Organization. Dit garandeert dat de data over Amsterdam verbonden is met data over heel Nederland en daarbuiten. Een connectie die de stad zelf ook altijd heeft gehad.