Here you can find events organised to further the ATM, such as workshops or open datasprints. We also show other events where the ATM is present.

  • Thu
    21
    Nov
    2024
    13.00 - 17:30 Haarlemmermeerstation

    Volgeboekt! Inschrijving gesloten. Plaatsing op wachtlijst is nog mogelijk.

    Stuur een mail naar: amsterdamtimemachine@uva.nl en we laten je uiterlijk woensdagmiddag weten of er plaats vrij is gekomen.

     

    Wat?  Netwerkmiddag Time Machine-initiatieven in Nederland
    Wanneer?
      Donderdag 21.11.2024
    Waar?  Haarlemmermeerstation, Amstelveenseweg 266, 1075 XV, Amsterdam
    Welke tijd? 13.00 - 16.00 uur (met aansluitend netwerkborrel)

    Aanmelden?
    De aanmeldingen zijn gesloten. Mocht je toch nog willen komen, stuur dan een mailtje naar amsterdamtimemachine@uva.nl voor een plek op de wachtlijst. Dan laten we het je woensdag aan het einde van de middag weten als er en plek vrijgekomen is.

    Vervolg op? Landelijke Time Machine-dag 23 maart 2023 in Gouda
    Door wie? Amsterdam Time Machine/UvA, Hilversum Time Machine i.o. en Netwerk  Digitaal Erfgoed
    Voor wie? Iedereen betrokken bij Time Machine-initiatieven in Nederland / iedereen die droomt over zijn/haar/diens eigen Time Machine / en andere partijen die bezig zijn met geschiedenis, kaarten en technologie
    Doel? Samenwerking en afstemming bevorderen op het gebied van lokale geo-toepassingen rond historische informatie

    Wat kun je verwachten?

    Na de succesvolle Time Machine-bijeenkomst in 2023 in Gouda organiseren we dit jaar in het kader van de Maand van het Digitaal Erfgoed opnieuw een netwerkmiddag voor Time Machine-initiatieven in Nederland.

    Ben je betrokken bij Time Machine-initiatieven in Nederland? Of droom je over je eigen Time Machine? Ben je op andere manieren actief bezig met geschiedenis, kaarten en technologie? Dan ben je van harte welkom!

    Doel van de bijeenkomst is op informele manier kennis op te doen en te delen over bestaande activiteiten op het gebied van lokale geotoepassingen rond historische informatie. Waar zijn de andere Time Machines nu mee bezig en wat breng jij als bevlogen geo-historicus op je zolderkamertje in kaart? Een mooie gelegenheid om te netwerken en eens te bespreken hoe we elkaar verder zouden kunnen helpen of versterken.

    We trappen af met een blok interessante presentaties, waarin Julia Noordegraaf (Amsterdam Time Machine) een beeld schetst van de ontstaansgeschiedenis en het bredere kader van het fenomeen tijdmachines, met wat voorbeelden over wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie. We richten met Fien Danniau van Gent Gemapt de blik op Vlaanderen en in het bijzonder naar wat daar gebeurt rond publieksparticipatie. En Renier van de Giessen geeft aan de hand van zijn artikel over tijdmachines in het Archievenblad wat tips en trics voor mensen die met een tijdmachine-achtig initiatief zouden willen beginnen.

    Na de pauze is er een Open Podium, waar iedereen de gelegenheid krijgt in een marktplaatsachtige setting zijn, haar of diens project of recente activiteit te presenteren. Als poster, via de laptop, in een korte pitch: verzin het maar! Na afloop praten we nog wat na over een mogelijk vervolg op deze dag of andere ideeën voor meer samenwerking, met uiteraard een netwerkborrel tot slot.

    Programma:

    13.00 Inloop met koffie/thee
    13.30 Welkom
    13.35 Keynotes:

    Julia Noordegraaf – De Time Machine als macroscoop
    Fien Danniau – Gent Gemapt
    Renier van de Giessen – Tijdreizen met historische data

    14.50 Gelegenheid tot stellen van vragen
    15.00 Korte pauze 
    15.10 Open podium:

    Ruimte voor korte presentaties in een martkplaats-setting. Vertel in 5-10 minuten iets over jouw actuele projecten/activiteiten of plannen aan een steeds wisselend publiek. Gebruik van laptop, flipover, poster kan allemaal. Improviseren mag ook. Lijkt je dit een leuk idee? Meld je dan even aan via:      amsterdamtimemachine@uva.nl

    15.50 Plenaire afsluiting: Smaakt dit naar meer?
    16.00 -17.30 Borrel

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Locatie:               Met het OV bereikbaar:

    Bus 15 vanaf Station Zuid en Sloterdijk; bus 62 vanaf Station Lelylaan; bus 357 vanuit Aalsmeer of vanaf Elandsgracht; 397 vanaf Schiphol of Leidseplein; tram 2 vanaf Amsterdam Centraal naar Amstelveenseweg (klein stukje lopen)

    Foto-credits van de foto bij dit event op de homepage: Bernardo Lorena Ponte via Unsplash.

  • Thu
    17
    Oct
    2024
    12.30 - 16.30 Humanities Labs FGW-UvA: Bushuis - Kloveniersburgwal 48 Amsterdam
    • Donderdag 17 oktober 2024:

    Annoteren kun je leren! CREATE IIIF/Linked Open Data - Datasprint

    Programma en registratie 

    Op donderdag 17 oktober organiseren UvA's CREATE Lab en de Amsterdam Time Machine, samen met Netwerk Digitaal Erfgoed, Allmaps en het Stadsarchief Amsterdam een datasprint. Doel van deze sprint is om in kleine teams te werken aan annotaties voor verschillende typen bronnen. We gaan aan de slag met kaarten, visueel materiaal en tekstmateriaal (handgeschreven en HTR transcripties). Het thema is: Annoteren kun je leren!

    Werk je met digitaal materiaal in een bibliotheek, archief of museum? Of bij een lokale Time Machine? Doe je onderzoek met Linked Open Data of wil je dit doen? Dan ben je van harte welkom! Veel technische kennis is niet noodzakelijk. Breng vooral je goede humeur en een open mind mee.  

    Graag aanmelden op amsterdamtimemachine@uva.nl. Sluitingsdatum aanmelding (i.v.m. de catering): vrijdag 11 oktober 2024.

    Hieronder meer informatie over het programma    

    Bijeenkomst: Annoteren kun je leren!  CREATE IIIF / Linked Open Data - Datasprint
    Datum: Donderdag, 17 oktober 2024
    Tijd: 12:30 – 16:30 uur
    Locatie: Universiteit van Amsterdam - Bushuis – Kloveniersburgwal 48 – Amsterdam
    Taal: Nederlands 

    Programma

    12:30 uur:  Inloop - ontvangst met koffie/thee
    13.00 uur: Welkom en inleiding
    13.30 uur: Kennismakings-intermezzo 
    13:45 uur:  Werken met de data
    15:15 uur: Thee/koffie
    15.30 uur: Korte presentatie per groep - bespreking vervolg
    16.30 uur: Borrel  

    Deelname is gratis, voor koffie, thee en de borrel wordt gezorgd. Wel graag even aanmelden op amsterdamtimemachine@uva.nl. Sluitingsdatum aanmelding (i.v.m. de catering): vrijdag 11 oktober 2024.  

    Omschrijving

    Hoe werkt dat eigenlijk, annoteren? Wat zijn manifesten en welke tools zijn er nu al beschikbaar om gedigitaliseerd materiaal te verrijken? Hoe kan een erfgoedinstelling ervoor zorgen dat digitale bronnen geannoteerd kunnen worden door anderen en als Linked Open Data voor iedereen beschikbaar komen om verder verrijkt te worden? En hoe zorg je ervoor dat al die informatie ook door anderen gevonden en gebruikt kan worden? 

    In deze datasprint gaan we in kleine groepjes aan de slag met verschillende soorten archiefmateriaal uit de collectie van het Stadsarchief Amsterdam, de kaartcollectie van het Allard Pierson en een van de dagboeken uit de Amsterdam Diaries Time Machine om zo te proberen antwoord op deze vragen te krijgen. We kijken welke soorten annotaties we kunnen maken op dit materiaal (tags, transcripties, identificatie, etc.), hoe we die informatie het beste kunnen modelleren en hoe die manier aansluit bij andere Linked Open Databronnen (bijvoorbeeld inventarissen in RiC-O, thesauri in SKOS, of andere entiteiten in Wikidata) en onderzoek. De uitkomst van de datasprint levert hopelijk nieuwe inzichten op over hoe we onze data op een gestandaardiseerde manier eenvoudiger met elkaar kunnen delen. Hiervoor werken we toe naar een best practice van een gedeeld 'IIIF Canvas' voor archiefdocumenten. 

    Sessies

    Terug naar de basis: Van traditionele archiefbeschrijving, naar digitale instantiaties
    In deze sessie gaan we dieper in op de transformatie van traditionele archiefbeschrijvingen naar Linked Open Data (in het bijzonder de publicatie als IIIF Manifest). We bespreken hoe archiefinstellingen de overgang kunnen maken van fysieke beschrijvingen naar gedigitaliseerde en geannoteerde versies van hun materiaal. Hierbij wordt aandacht besteed aan het creëren van consistente metadata die kunnen aansluiten bij internationale standaarden zoals RiC-O. Het doel is om deelnemers te laten zien hoe traditionele archiefdata door middel van digitalisering toegankelijker en rijker kunnen worden, waardoor deze bronnen nieuwe kansen bieden voor onderzoek en hergebruik.  

    Op de kaart gezet: Atlassen en ander kaartmateriaal
    Deze sessie richt zich specifiek op het werken met historisch kaartmateriaal en atlassen. Deelnemers krijgen de kans om te leren hoe kaarten kunnen worden geannoteerd en verrijkt met behulp van Allmaps (https://allmaps.org/) en een visuele annotatietool. We kijken hoe verschillende soorten annotaties elkaar kunnen aanvullen. Immers, als je toponiemen annoteert en linkt, dan wordt het eenvoudiger om een kaart te georefereren, en vice versa. De sessie laat zien hoe digitale kaarten niet alleen geografische informatie verstrekken, maar ook als waardevolle bronnen voor historisch onderzoek kunnen dienen.

    Amsterdam Diaries Time Machine: dagboeken van vrouwen uit de Tweede Wereldoorlog
    In deze sessie duiken we in de digitale annotatie van oorlogsdagboeken uit de Tweede Wereldoorlog, een project van de Amsterdam Diaries Time Machine. Deelnemers krijgen de kans om te werken met persoonlijke getuigenissen en verhalen uit deze periode en ontdekken hoe deze documenten kunnen worden verrijkt met metadata, transcripties, en contextuele informatie. Het project streeft ernaar om deze historische bronnen toegankelijker te maken voor een breed publiek en tegelijkertijd nieuwe inzichten te genereren door ze te koppelen aan andere bronnen en gegevens uit die tijd, zoals foto’s en persoonskaarten.

    Deelname is gratis, voor koffie, thee en de borrel wordt gezorgd. Wel graag even aanmelden op amsterdamtimemachine@uva.nl. Sluitingsdatum aanmelding (i.v.m. de catering): vrijdag 11 oktober 2024.

    (Foto: Andy Beales @ Unsplash) 

  • Sat
    04
    May
    2024
    2:00 pmStadsarchief Amsterdam

    A new digital application developed by scholars of the University of Amsterdam brings together wartime diaries of Amsterdam women in an innovative way. The launch of this Amsterdam Diaries Time Machine on May 4 will discuss the importance of diaries as a source for historical research.

    For more information and registration, please visit the website of the Amsterdam Humanities Hub.