De Amsterdam Diaries Time Machine: vernieuwd en verbeterd!
Ga naar: https://diaries.amsterdamtimemachine.nl en ontdek zelf hoe de vijf dagboekschrijfsters in de stad en met elkaar verbonden zijn.
In de dagboekfragmenten die tot nu toe ontsloten zijn in de Amsterdam Diaries Time Machine kun je nu zoeken op meer dan 140 personen die in de dagboeken genoemd worden. Daarnaast kun je zoeken op datum in de kalender, of op locatie via de kaart van Amsterdam. Of bekijk eens wat de dagboekauteurs zeggen over organisaties, zoals Ajax of het Concertgebouw.
Na de succesvolle lancering van de allereerste Proof of Concept van de Amsterdam Diaries Time Machine op 4 mei 2024 in het Stadsarchief in Amsterdam, zijn de teams van de Time Machine, het CREATE Lab van de UvA en de ontwikkelaars van Total Design met extra subsidie van het Mondriaan Fonds aan de slag gegaan met het optimaliseren van de zoekfunctionaliteit op deze website. En het eerste resultaat mag er zijn!
Natuurlijk willen we – zodra we weer menskracht en financiering hebben – verder gaan met ontwikkelen. We willen de Diaries uitbreiden: meer dagboeken toevoegen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook uit andere periodos. Daarmee wordt een inclusiever en diverser beeld geschetst van Amsterdamse herinneringen. Denk bijvoorbeeld aan dagboeken van mensen die in de jaren 40 uit Nederlands-Indië kwamen, of aan de (oral history) verhalen van mensen die in de jaren 60 naar Nederland emigreerden, voor werk of gezinshereniging.
Ook hebben we plannen voor het maken van een podcast-serie over ‘The Making of The Diaries’ en ‘Achtergrondverhalen bij de Diaries’.
De Diaries-applicatie is een publiekstoepassing die Open Source is ontwikkeld, wat betekent dat iedere erfgoedinstelling deze zou kunnen gebruiken. Voor ieder thema, met elk gewenst type erfgoedbron, uit welke periode dan ook. Mits aan de beoogde informatiebronnen de locatiegegevens zijn toegevoegd, en deze volgens de Linked Open Dataprincipes toegankelijk worden gemaakt. Op Github staat meer informatie (documentatie en files). De data zijn te vinden op Zenodo.
De verbeterde versie van de Diaries is gepresenteerd op de CIDOC conferentie in het Rijksmuseum op 14 november; tijdens de European Time Machine Organisations Summit op 19 november en op de Landelijke Time Machine-dag op 21 november.
Ook op de grote tentoonstelling in het Amsterdam Museum over Amsterdamse vrouwen die op 12 december wordt geopend zal de Amsterdam Diaries Time Machine te vinden zijn. Zie daarover elders op deze website meer.
We houden u graag via deze website op de hoogte van nog meer vernieuwingen.