Aan het juiste adres: prototype van een kaartviewer bij het Stadsarchief Amsterdam

Op 4 april 2024 vond in het Stadsarchief Amsterdam de presentatie plaats van de website www.aanhetjuisteadres.nl. Dit is het resultaat van een samenwerkingsproject van ruim 2,5 jaar, waarin de Amsterdam Time Machine, het Stadsarchief Amsterdam, Island of Meaning en de Fryske Academie samenwerkten om digitale bronnen van het Stadsarchief, Joods Monument en het IISG te optimaliseren en als Linked Open Data te verbinden aan historische locaties in AdamLink, en zo doorzoekbaar te maken op de kaart van Amsterdam.

Het uiteindelijke resultaat van het project is een kaartviewer waarop diverse bronnen van het Stadsarchief, het Joods Monument en de administratie van de diamandwerkersbond van het IISG verbonden zijn met historische adressen uit AdamLink. De kaartviewer is een tijdelijk prototype dat laat zien hoe je gegevens kunt verbinden, zichtbaar kunt maken en kunt doorzoeken.

Voor dit project werden de historische adressen op AdamLink verder uitgebreid, zijn de bronnen van het Stadsarchief met die adressen verbonden en is een kaartviewer gemaakt om te tonen hoe je de gegevens met behulp van die verbindingen kunt doorzoeken. Een toelichting per bron en voorbeelden van zoekvragen zijn te vinden op de site: https://aanhetjuisteadres.nl/over.php

Op termijn worden alle gegevens uit het project Aan het juiste adres opgenomen in de standaardsystemen van het Stadsarchief. Als er tussentijds meer bronnen beschikbaar komen, zullen die aan de kaartviewer worden toegevoegd. Recentelijk is bijvoorbeeld het archief van De Blauwe Knoop toegevoegd (najaar 2024).

Het project kwam tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds en inhoudelijke ondersteuning van de Amsterdam Time Machine, Menno den Engelse van Island of Meaning en Mark Raat & Bram Boonstra van HISGIS.

Lees hier de blog van projectleider Nelleke van Zeeland van het Stadsarchief over de slotbijeenkomst. Daarin vind je ook de presentaties van die dag en wordt je doorverwezen naar meer informatiepagina’s over de totstandkoming van het project.

Fotobijschrift: Voorbeeld op de kaartviewer van de plekken waar Bernard F. Eilers fotografeerde, met rechts de resultaten bij de aangeklikte locatie op de Rozengracht in detail.